După bogata Stagiune Estivală a Artelor Spectacolului 2022 – SEAS și un început de toamnă la fel de intens purtând numele Sunscreen Film & Arts Festival, Teatrul de Stat Constanța a început stagiunea 2022-2023 abia spre sfârșitul lunii octombrie.
Așteptarea a meritat, iar publicul, invitat pe 25 și 26 octombrie în nu de mult timp inaugurata Sală Studio din str. Lahovari nr. 2A, a fost surprins să regăsească plaja și marea pe scenă într-un spectacol vibrant, „Seaside Stories”, în regia lui Radu Afrim.
Un spectacol atemporal, am putea spune, pentru că întâmplările de la mare nu au vârstă, cel mult au un anotimp, o vară perpetuă, mereu aceeași.
Personajele din „Seaside Stories” sunt oameni simpli, dar care ies în evidență, în față scenei pentru a prezenta spectacolul vieții, un amestec de inocență, teribilism specific adolescenței, gravitate și uneori vulgaritate. Nu lipsesc nici momentele de lejeritate, dar fără superficialitate.
Radu Afrim a reușit să (con)topească în creuzetul creației regizorale opt proze scurte aparținând unor autori români contemporani, șase la număr: Tudor Ganea – „Alerga frumos cu genunchii la piept”, Simona Goșu – „Fragil”, Dan Alexa – „O împreunare de vis”, Marius Chivu – „Vieni qua”, „La vulturul de mare cu peștele în gheare” și „Wyoming“, Lavinica Mitu – „Toți cerceii din Vamă” și Nicoleta Dabija – „Îi plăcea marea”. Le-a adăugat un poem de Nina Cassian – „Te depărtezi”, plus alte câteva personaje cu rol de conectori și a creat un spectacolul viu, cu ritm, cu umor, poezie și cu dramă, cu întâmplări care se pot desfășura pe plajă, pe litoralul românesc al Mării Negre, pe parcursul a 24 de ore.
Din peisajul estival nu lipsesc nici pescărușii – unul singur, de fapt, dar suficient, care, atunci când nu țopăie pe nisip, se urcă pe acoperișuri și pe care Theodor Șoptelea îl interpretează atât de bine -, dar nici negustorii ambulanți, reprezentanți de Pegas, în persoana lui Ștefan Mihai, actor căruia i se încredințează alte micro-roluri dificile pe care le susține cu succes, și nici un beach bar, „La Aroganta” – ținut de Lilly Aroganta, o prezență frustă și tonică, în interpretarea actriței Liliana Ghiță -, de unde emite postul de radio „Seaside Stories”.
Reușita de a aduce pe scenă atmosfera de vacanță, nisipul și marea (chiar și captivă pe un ecran) a împărțit-o cu tânărul scenograf Theodor Cristian Niculae creând un spectacol vibrant și memorabil din punct de vedere vizual, cadru perfect pentru întâmplările de la mare.
Filmările, care au adus marea și plaja pe scenă, au fost realizate de Andrei Dermengiu și Marian Adochiței, alături de Radu Afrim. Andrei Dermengiu a realizat și montajul video, fiind și regizorul scenic al spectacolului, alăturându-i-se, din culise, Alexandru Bibere operator lumini, Alexandru Popa și Eduard Lupu, operatori sunet. Din echipa de creație a spectacolului mai fac parte: asistent de regie Mara Oprea, lighting designer Cristian Niculescu și asistent de scenografie Paula Rusu.
„Seaside Stories” aduce pe aceeași scenă actori din generații diferite, inclusiv doi elevi în pragul bacalaureatului, care își doresc o carieră în teatru, Anaïs Agi-Ali, căreia regizorul i-a încredințat o partitură complexă în „Wyoming” și Alexandru Burcă.
Actorii Liliana Ghiță, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Cătălina Mihai, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip și Andrei Bibire dau, fiecare din ei, tot ce au mai bun acest spectacol. Joacă total, incandescent, nu se limitează la un singur rol, sunt mereu pe val.
La finalul spectacolului, după ce cortina imaginară a căzut și imaginea mării s-a… stins (pentru că, Lilly Aroganta oprește unul câte unul cele șase ecrane din fundal), te trezești fredonând ca unul din personajele din „Seaside Stories”, „Cineva să ne aducă vara înapoi”.
Însă vara se întoarce abia anul viitor, dar până atunci publicul este invitat să (re)vină la plajă, în Sala Studio, pentru că „Seaside Stories“ se va juca din nou pe 1, 2 și 3 decembrie, de la ora 19.00. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.