Revista Tomis

Teatrul de Stat, ambasadorul Constanței pe scenele românești și internaționale

Teatrul de Stat este instituția de cultură din Constanța care a avut, anul acesta, cea mai bună vizibilitate locală, națională și internațională, printr-o prezență intensă la festivaluri, dar și prin (co)organizarea unor evenimente de amploare, cu succes la public, la care se adaugă un proiect internațional, aflat în derulare. La aceste realizări se adaugă Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV / teleplay, obținut de spectacolul „Ziua Z”, în regia lui Bobi Pricop, după un scenariu scris de Ionuț Sociu.

Pentru Dramaticul constănțean, anul 2022 a început cu semne bune: conferirea Meritului Cultural în grad de comandor, o recunoaștere la nivel înalt a realizărilor instituții, care pe 2 mai 2021 a împlinit 70 de ani de la premiera inaugurală, „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale. Distincția i-a fost conferită la Palatul Cotroceni, „cu prilejul Zilei Culturii Naționale, în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă generațiile de slujitori ai scenei, dând viață unui număr însemnat de personaje și contribuind, pe această cale, la progresul artei teatrale românești“.

Bucuria recunoașterii a fost însă umbrită în scurt timp din cauza lipsei unei scene profesioniste, pe care să se joace cea dintâi premieră a anului 2022, în contextul în care sediul teatrului, situat pe Bd. Ferdinand nr. 11 a fost închis în toamna lui 2021, pe termen lung, pentru eficientizarea termică și energetică.

În aceste condiții, pe 23 ianuarie, într-un spațiu neconvențional, la Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman” a fost prezentată cea dintâi premieră a anului 2022, „#acedesiguranță”, un spectacol 100% original, programat să se joace simultan în patru teatre – Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul de Nord Satu Mare – sub forma unei instalații performative, dar și online, pe TikTok.

Spectacolul s-a jucat la Biblioteca Județeană deoarece scenele celorlalte două teatre din oraș nu au fost disponibile. Pe de o parte s-au invocat motive obiective, iar pe de altă parte s-a vorbit despre solidaritatea de breaslă sau, mai bine zis, despre lipsa acesteia.

O altă instituție care a întins mâna Dramaticului a fost Centru Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, pentru acele spectacole care s-au putut adapta la spațiul propus.

Sala Studio, un nou spațiu pentru spectacole

Din dorința de a susține în continuare spectacolele din repertoriu, managerul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Şimşensohn, și-a propus să amenajeze în sediul în care instituția își desfăşura activitatea administrative, o sală studio „«black box theatre», unde spațiul este complet adaptabil, iar publicul poate să stea în diverse forme, în diverse poziții față de spațiul de joc, în funcție de viziunea regizorului, în funcție de cum doresc realizatorii respectivului spectacol”.

Inaugurarea Sălii Studio, din str. Ion Lahovari nr. 2A, vizavi de Parcul Arheologic și peste drum de sediul Teatrului de Stat aflat în reabilitare, a avut loc în 12 martie, prin avanpremiera spectacolului „Universuri paralele”, de David Lindsay-Abaire, în regia lui Radu Iacoban. Premiera a fost programată de Ziua Mondială a Teatrului, în 27 martie. Tot în Sala Studio s-a jucat, pe 16 aprilie, cea de-a patra și ultima premieră a stagiunii 2021-2022 (prima, „Goi pușcă”, de Simon Beaufoy, în regia lui Vlad Cristache, a avut loc pe 25 septembrie).

SEAS și Sunscreen Film & Arts Festival

Întâlnirile cu publicul au continuat și vara, în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului 2022 – SEAS, eveniment organizat în perioada 7 iulie-28 august, de Teatrul de Stat Constanța și finanțat de Consiliul Județean Constanța, partener principal fiind Primăria Municipiului Constanța.

Obiectivul asumat al SEAS a fost acela de „a transforma Constanța într-o adevărată capitală a culturii în perioada verii ”, propunând constănțenilor, dar și turiștilor o selecție variată de 39 de spectacole de teatru și muzică produse de instituții culturale din întreaga țară plus evenimente conexe. Au fost invitate teatre din București, Iași, Sibiu, Cluj-Napoca, Arad, Timișoara, Satu Mare, Oradea, Craiova, Brăila, Galați, Piatra Neamț, Târgu Mureș, Sfântul Gheorghe, Ploiești, Botoșani, și Chișinău, întâlnirile cu publicul fiind programate la Teatrul de Vară „Soveja”, dar și la pe scena special amenajată din Parcul Arheologic.

La scurt timp de la încheierea SEAS, în perioada 8-11 septembrie, s-a desfăşurat prima ediție a Sunscreen Film & Arts Festival, eveniment organizat de Transilvania Film şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, finanţat de Primăria Municipiului Constanţa şi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa, Teatrul de Stat Constanța și Centrul Cultural „Teodor Burada”.

În program au fost incluse peste 30 de evenimente filme, cine-concerte, muzică, dar și întâlniri cu unii dintre cei mai îndrăgiți artiști străini și români ai momentului, precum actorul sârb Darko Perić, artiștii balcanici din formația The Turbans, Mircea Bravo, Șerban Pavlu și Corina Chiriac. Totodată, festivalul le-a oferit oportunitatea actorilor și studenților de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovdius” de a participa la ateliere susținute de actorul Darko Perić, regizorul Tudor Giurgiu și directorul de casting Viorica Capdefier.

Sunscreen Film & Arts Festival s-a desfășurat în Piața Ovidiu, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, la Teatrul de Vară „Soveja”, pe plaja Reyna și la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța.

Participări la festivaluri

În paralel cu activitatea de la Constanța, Teatrul de Stat Constanța a desfășurat o intensă activitate de promovare a spectacolelor din reportoriu, prin participarea la festivalurile naționale și internaționale.

Astfel, spectacolul „8 taţi” de Tina Müller, în regia tinerei regizoare Irisz Kovacs, după ce a fost prezentat pe 13 februarie, în turneu, pe scena Teatrului Municipal „L.S. Bulandra”, a participat la Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” de la Galați (21 mai), la „Ideo Ideis – Festivalul Național de Teatru Tânăr”, de la Alexandria (16 august) și la „Theater Networking Talents – Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori”, de la Craiova (6 iulie). Pentru regia acestui spectacol, Irisz Kovacs a fost nominalizată și la Premiile UNITER, la secțiunea Debut. De asemenea, spectacolul „8 tați“ va avea o nouă reprezentație la „Bulandra“, pe 6 noiembrie, regăsindu-se în programul Festivalului Național de Teatru de la București, ediția cu numărul 32.

Pe scena de la „Bulandra“ a fost jucat și spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, scenariul și regia de Carmen Lidia Vidu (11 februarie), iar apoi a fost prezentat pe scena Festivalului Internațional de Teatru „Elvira Godeanu” de la Târgu Jiu (26 mai) și la „Grădina cu Filme – Cinema & More”, eveniment organizat de Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (24 iulie).
Spectacolul „Universuri paralele”, de David Lindsay-Abaire, a participat la Festivalul Buzău / Iubește / Teatrul (16 iunie), de unde actrița Cătălina Mihai s-a întors cu Premiul Festivalului pentru Cea mai bună actriță. O altă reprezentație a „Universurilor“ a avut loc în toamnă (24 septembrie) la Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila 2022.

De o bună vizibilitate s-a bucurat și spectacolul „Doi tineri din Verona”, după Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, prin participarea la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (27 iunie) și Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău (27 septembrie). La prestigiosul festival de Sibiu a mai participat (3 iulie) și spectacolul-instalație „#acedesiguranță”, coproducție a Teatrului de Stat Constanța cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe

De asemenea, „Goi pușcă”, spectacol care va putea fi jucat la Constanța doar după ce terminarea lucrărilor de reabilitare a Teatrului de Stat, a participat la Festivalul Național de Comedie, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” de la Galați (12 octombrie).

Premiere

Deși deschiderea stagiunii 2022-2023 a fost programată abia spre sfârșitul lunii octombrie, odată cu premiera spectacolului „Seaside Stories”, în regia lui Radu Afrim, activitatea Teatrului de Stat Constanța este intensă în această perioadă.

Printre realizările importante ale lunii octombrie se numără premiera în Slovenia, la Ljubljana, a spectacolului „Prometeu ‘22”, după tragedia lui Eschil „Prometeu înlănțuit”.
Spectacolul, montat de celebrul regizor Gábor Tompa, directorul programului de regie la Departamentul de Teatru al Universității din California, San Diego, este o coproducție internațională Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca – Teatrul de Stat Constanța și Teatrul Național de Drama SNT Ljubljana fiind inclus în cadrul proiectului „Catastrophe“ al Uniunii Teatrelor din Europa. În proiect, Teatrul de Stat Constanța este reprezentat de Erwin Șimșensohn – regizor secund și de actorii Mirela Pană, Dana Dumitrescu, Cătălina Mihai, Ecaterina Lupu și Florin Aioane.

Spectacolul „Prometeu ‘22”, jucat în limbile maghiară, română, slovenă și engleză, a avut premiera la Cluj, în data de 1 iulie, urmând ca după Ljubljana să fie prezentat, în viitorul apropiat, și la Constanța.

Mai multe texte
Citește și