După doi ani prolifici pentru industria de profil și 2024 se arată la fel de generos. Cărțile culinare românești nu mai sunt doar de rețete: au apărut monografii, lucrări de doctorat, memorii și chiar versuri cu tematică gastronomică.
Imperfect, cum îmbunătățești relația cu mâncarea și risipa de Ruxandra Gavrilescu
Deși conține și rețete, nu este o carte de bucate ci una care ne învață cum să evităm risipa alimentară. Prima parte este o mică enciclopedie sau dicționar de bune practici în bucătărie, de la sfaturi pentru depozitarea corectă a alimentelor până la ponturi despre conservarea lor, unde, pe lângă clasicele congelări sau borcane pentru iarnă, putem învăța cum să deshidratăm sau să fermentăm diferite ingrediente. Urmează, apoi o serie de rețete care valorifică resturile rămase de la alte mese sau diferite părți de legume mai puțin folosite în bucătărie. Volumul beneficiază și de rețete de la 8 dintre cei mai cunoscuți chefi de la noi.
Știință cu sare și piper – chimia pe care nu o înveți la școală de Dan C. Vodnar
Lansată în mai la Bookfest cartea a devenit deja bestseller. Dan Cristian Vodar este profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj-Napoca și a devenit vedetă pe social media datorită contului Știință cu sare și piper unde explică, folosindu-se de gastronomie, chimia și alte științe. Deși este o carte didactică și plină de informații științifice, lectura ei e perfectă pentru vacanță. De fapt, volumul este o serie de știați că-uri și fun facts despre mâncare. De ce plângem când tăiem ceapa și cum putem evita lăcrimarea, de ce nu trebuie să păstrăm uleiul de măsline în frigider sau care sunt pașii (și de ce) pentru a obține o crustă crocantă perfectă pentru friptură sunt câteva dintre multele ponturi din carte. Volumul mai are un avantaj: este perfect pentru întreaga familie fie că vorbim de părinți, fie că o citesc adolescenții.
Rubrică susținută de